Actualitat

  • Estic a:
  • Inici
  • Actualitat
  • Renovació dels desfibril·ladors de les instal·lacions esportives
21/02/2024
  • Compartir:
Imatge de la noticia

Renovació dels desfibril·ladors de les instal·lacions esportives

La Regidoria d’Esports ha procedit a la renovació dels 26 aparells desfibril·ladors en instal·lacions esportives municipals. A més, s’ha dotat d’un aparell mòbil per donar servei a les activitats esportives que es fan fora de les instal·lacions, com ara caminades, curses, etc.

L’objectiu dels DEA és oferir atenció precoç en cas d’emergència a les persones que pateixin una aturada cardíaca, tenint en compte que la majoria de les morts sobtades cardíaques succeeixen fora de l’àmbit sanitari i, en molts casos, durant la pràctica esportiva.

Es tracta d’uns dispositius mèdics que permeten identificar sense errades les arrítmies que poden ser ateses i administrar la descàrrega elèctrica. Aquests aparells —que  poden ser utilitzats per personal no mèdic— permeten una primera actuació immediata, que pot millorar les possibilitats de supervivència de les persones afectades per una aturada cardíaca.

Tot i que la seva manipulació és senzilla, ja que s’activen de forma automàtica, es faran sessions formatives per al personal de les instal·lacions esportives.

El model instal·lat, Lifepack CR2 USB, és senzill d’utilitzar, l’aparell marca el ritme del massatge i guia a l’usuari amb instruccions acústiques. Aquest desfibril·lador permet continuar amb el massatge cardíac mentre l’aparell analitza el ritme i, d’altra banda, no és necessari canviar el joc d’elèctrodes per utilitzar-lo en un infant, només cal prémer un botó de l’aparell per canviar a mode pediàtric.  I a més, en el cas dels aparells fixos, es connecten telefònicament amb el 112.

El doble de supervivència davant d’una aturada cardíaca

L’objectiu dels DEA és oferir atenció precoç en cas d’emergència a les persones que pateixen una aturada cardíaca. Es tracta d’uns dispositius mèdics que permeten identificar sense errades les arrítmies que poden ser ateses i administrar la descàrrega elèctrica. Aquests aparells —que  poden ser utilitzats per personal no mèdic— permeten una primera actuació immediata.

La disponibilitat d'un DEA i la seva utilització abans de l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), s'associa amb gairebé el doble de supervivència davant d'una aturada cardíaca extrahospitalària (ACR), segons el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

A banda d’aquests 27 desfibril·ladors destinats a Esports, s’han instal·lat 9 en mercats municipals, 10 en Casals de la gent gran, 8 en equipaments culturals i 25 mòbils en vehicles de la Guàrdia Urbana. Els equipaments municipals compten en total amb un centenar d’aquests aparells.